pátek 22. ledna 2016

Shikabala / Uncle Grasha's Flying Circus: split

Shikabala / Uncle Grasha's Flying Circus: split

 

Nový rok zahajuje pražský label Pravěk Noise Section kazetovým splitem lisabonskeho noisera Shikabaly a sólového projektu hlavního mozku Pravěku, Uncle Grasha's Flying Circus.
Shikabalovu nahrávku otevírá výživná kosmická fanfára, k její důstojnosti přispívá dlouhý průběh i postupně čím dále šťavnatější analogový zvuk a rozšiřování frekvenčního rozsahu včetně hutného basu. Zvukové dění se příliš nezmění, ale z fanfáry se stane příjemný drone, do něhož v nahaleném prostoru pravidelně vstupují šumivější poryvy. Po kratší době pak téměř plynule naváže další kompozice, tentokrát by se v něm hladivý souzvuk hledal podstatně hůře. Harsh noise se stálou špetkou něžné psychedelie, analogové zvukové zdroje (především zřejmě šumící magnetofony, kontaktní mikrofony a vazby) a k tomu také analogově znějící delay. V duchu těchto variací proběhne celá finální kompozice Shikabalovy strany.

Uncle Grasha začne industriálněji i hudebněji naráz. Jemnější harmonie bohaté na alikvóty se srážejí se surovými údery i s přebuzením signálu. Výsledkem je opět slušný kus noise s opět jiným typem romantičtejsiho druhého plánu, ovšem jen dokud se nedostaví téma smrti a k němu absurdní smích. Z toho se dá vybruslit jedine blbnutím s dětským casiem. Na této straně kazety se tak dočkáme již větší dávky dada či absurdního a sarkastického surreálna, jak se ostatně patří na hudebníka převlečeného za ozbrojenou řádovou sestru s poněkud perverzní slabostí pro velké světové diktátory, válečné zločiny a tanky na klíček. Troufl bych si říci, že tohle je záznam z Grashova spíše poklidnějšího, siestovacího dne. I značně zkreslené chroptění se ozývá pouze jemně až do závěrečného byť lehce nervózního a potemnělého ambientu.
Kazeta plná drsné zábavy.

Autor: Jan Faix

Žádné komentáře:

Okomentovat