sobota 25. dubna 2015

Amoclen – Cymbalta

Amoclen – Cymbalta

Bizzare Leprous Production 2011
Formát: CD
Žánr: grindcore

Lékařsky nekorektní album libereckých grindcorových lobotomiků Amoclen s názvem Cymbalta je dnes již klasikou, přesto, anebo možná proto již na jeho CD exemplář těžko natrefíte. Jeden kousek této palby v duchu nejklasičtějšího crust-grindu se však skrývá v našem skromném distru!

Liberecká sypačka Amoclen se dala po krátké pauze znovu dohromady, aby nás opět zavalila přílivem léčiv s roztodivnými účinky, i když převážně návykovými a způsobujícími psychotické stavy. Amoclen je z dnešního pohledu již skoro veteránská kapela, na svém kontě má mimo jiné splitko legendárními mincery Agathocles. Album Cymbalta vyšlo v době jejich největší síly a je to kurva znát.


Album Cymbalta vyšlo v roce 2011 pod Bizarre Leprous Production. Podtitulek „Pharmaceutical problem grind“ již nasvědčí , kam se bude deska ubírat, přesto již při prvních tónech vyskočíte jako ze zubařského křesla po vrtacím zákroku, začnete se válet po zemi a ze všech ještě netknutých otvorů se začnou vyvalovat léčiva, o nichž jste ani netušili, že je v sobě máte (něco maminka, něco kamarádi).

Většina skladeb trvá v průměru minutu a půl, klasické grindové palby jsou prokládané „tanečními“ tuca-tuca motivy, basovými nájezdy a nechutně úchylnými intry. V Cymbaltě se protnou prvky, jež vám připomenou třeba slovenské mincery Abortion, moravské závoďáky Škoda 120, ústecké prasopalníky Močoví Khameni, ale i dolnochčijské fekálníky CHOV. Zkrátka český grind toho nejlepšího a nejhrubšího zrna!

Vrcholem alba je pro mě nemocně chraplavá a vyřvaná Vivalan, k zahození ovšem nejsou ani kousky jako legendární Smecta (používám každé ráno) nebo Surgam (to snad až za pár let). Album doplňují ještě tři živé fláky z Budějic roku 2009.

Zvukově v podstatě nemám co vytknout, jediné, kvůli čemu se dá prudit, je formát CD, který se mimo jiné nedá nadrtit a proměnit v pilulky, což je ovšem dost formalistická kritika. Chcete-li se pomocí Amoclen ještě pořádně naplnit léčivy, tak napište, pokud ne, tak si zůstaňte do konce života čistí, ale nevíte, o co přicházíte!

Grasha

Žádné komentáře:

Okomentovat