pondělí 30. března 2015

Aires & Rui P. Andrade - Pânico-Ambiente

Nová nahrávka z portugalského prostředí je pro nás velkým překvapením a inspirací. Vychází ve formátu MC v rámci Colectivo Casa Amarela a přináší vám terapeutickou ambient noise wall. 

 
Před nedávnou dobou jsme narazili na portugalský noisový a experimentální kolektiv, jeho členové jej spojují se společenskými vědami a jakýmsi kulturním aktivismem zaměřeným na „jinou“ hudbu, což jsou myšlenky Pravěk Noise Section velmi blízké. Tato skupina umělců se nazývá Colectivo Casa Amarela, což můžeme do češtiny přeložit jako Kolektiv žlutého domu.
Tento kolektiv právě vypustil do světa první split nahrávku, za níž stojí experimentální hudebníci Aires a Rui P. Andrade. Oba tito umělci již jedno společné dílo vydali v loňském roce, ale Pânico-Ambiente je na první pohled ambicióznější záležitost, jež navíc vychází ve „vhodném“ formátu minikazety.


Co se za tímto počinem skrývá? Nahrávka obsahuje dvě skladby, Pânico a Ambiente, jež vás od samého počátku obalí jakýmsi neviditelným ambientním silovým polem, z nějž se vynořují lehké elektronické vlny, ale i nepříjemné noisové skřípání. Nahrávka je poměrně meditační, ovšem výraznou měrou znepokojivá a překvapující.

Aires v anotaci nahrávky slibuje, že vám Pânico-Ambiente dopomohou k vyčištění vlastního já, jako kdybyste se vynořili z chladného jezera či probudili z velmi dlouhého spánku. Něco ve vás však zůstane. Lehké brnivé impulzy ze zátylku, jež vámi občas proběhnou, dávají trvalé připomenutí, že portugalská experimentální scéna evidentně nabírá dech.

Nahrávku si můžete za dobrovolný příspěvek stáhnout z bandcampu na níže uvedeném odkazu, ovšem v rámci spolupráce s tímto experimentálním týmem snad časem dorazí několik kazet i do našeho distra. Rozhodně se včas dozvíte, až kapky z portugalského ambientně noisového jezera dotečou až k nám. Ambi to the end!


Uncle Grasha, Pravěk Noise Section

Žádné komentáře:

Okomentovat